Ezine.bg»Рецепти»Баница»Банички»Сладки ябълкови банички

Сладки ябълкови банички

IvelinaIvelina
Новак
832972k
Сладки ябълкови банички
Снимка: Ivelina
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Тези чудни ябълкови банички са идеален заместител на традиционните банички със сирене в случай, че искате малко да разнообразите менюто вкъщи"

Необходими продукти

  • кори за баница - около 8 листа
  • ябълки - 7
  • сметана - - 3 с.л. заквасена или течна
  • лимони - 1 брой
  • кафява захар - 4 с.л. (алтернативно мед или агаве)
  • канела - 1 пръчка
  • ванилия - 1 шушулка
  • вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре ябълките. Може да ги оставите необелени или пък да махнете кората им - изборът е ваш.

Наситнете ги и ги полейте с малко лимонов сок, за да не потъмняват. Сипете ги в тенджерка заедно със 100 мл вода и оставете течността да заври.

Ароматизирайте с пръчицата канела и ваниловата шушулка. Сложете капак и оставете да къкрят 10-тина минути.

От време на време разбърквайте, но бързо затваряйте капака, за да не се изпари много от течността. Можете да си направите ябълковата плънка в микровълнова за 5 минути или да я готвите на котлона до омекване на плодовете.

Ако искате ябълковият сос да е с по-едри парченца, махнете от котлона няколко минути по-рано и не го пасирайте. Щом омекнат ябълките, махнете канелата и ванилията от тенджерата. За подслаждане на сиропа използвайте мед, кафява захар или сироп от агаве - 4 лъжици.

Готовия сос може да пюрирате и охладите, за да бъде готов за пълнене на сладките банички. Към него може да добавите и 2 лъжици сметана - така ще има още по-хубав вкус.

Загрейте фурната на 180 градуса фурна, сложете хартия за печене върху тавичка.

Пригответе си корите за 10-те банички, като за всяка са необходими 4 слоя кори. Отделно си разтопете маслото за намазването.

Разгънете 4 листа кори за баница. Леко навлажнете чиста кухненска кърпа с вода и я разстелете върху плота. Върху него сложете друга кърпа - суха.

Отгоре сложете един лист и го намазнете с разтопено масло. Веднага сложете вотри лист отгоре и процедирайте така и с четирите листа.

С нож нарежете корите на ивици 10-12 см до получаването на 10 парчета. Върху долната половина на всяко парче сложете малко ябълкова смес. Прегънете на триъгълник и след това навийте внимателно баничките.

Сложете ги върху тавата и печете в загрятата фурна. Необходими са 15-20 минути.

Охладете готовите банички и поръсете с пудра захар.

Сладките ябълкови банички са чудни!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: