Начин на приготвяне
Измийте добре ябълките. Може да ги оставите необелени или пък да махнете кората им - изборът е ваш.
Наситнете ги и ги полейте с малко лимонов сок, за да не потъмняват. Сипете ги в тенджерка заедно със 100 мл вода и оставете течността да заври.
Ароматизирайте с пръчицата канела и ваниловата шушулка. Сложете капак и оставете да къкрят 10-тина минути.
От време на време разбърквайте, но бързо затваряйте капака, за да не се изпари много от течността. Можете да си направите ябълковата плънка в микровълнова за 5 минути или да я готвите на котлона до омекване на плодовете.
Ако искате ябълковият сос да е с по-едри парченца, махнете от котлона няколко минути по-рано и не го пасирайте. Щом омекнат ябълките, махнете канелата и ванилията от тенджерата. За подслаждане на сиропа използвайте мед, кафява захар или сироп от агаве - 4 лъжици.
Готовия сос може да пюрирате и охладите, за да бъде готов за пълнене на сладките банички. Към него може да добавите и 2 лъжици сметана - така ще има още по-хубав вкус.
Загрейте фурната на 180 градуса фурна, сложете хартия за печене върху тавичка.
Пригответе си корите за 10-те банички, като за всяка са необходими 4 слоя кори. Отделно си разтопете маслото за намазването.
Разгънете 4 листа кори за баница. Леко навлажнете чиста кухненска кърпа с вода и я разстелете върху плота. Върху него сложете друга кърпа - суха.
Отгоре сложете един лист и го намазнете с разтопено масло. Веднага сложете вотри лист отгоре и процедирайте така и с четирите листа.
С нож нарежете корите на ивици 10-12 см до получаването на 10 парчета. Върху долната половина на всяко парче сложете малко ябълкова смес. Прегънете на триъгълник и след това навийте внимателно баничките.
Сложете ги върху тавата и печете в загрятата фурна. Необходими са 15-20 минути.
Охладете готовите банички и поръсете с пудра захар.
Сладките ябълкови банички са чудни!