Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Питка за Трифон Зарезан

Питка за Трифон Зарезан

Питка за Трифон Зарезан
Снимка: Христинка Колева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12

Необходими продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 200 г
  • суха мая - 7 г
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 5 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 750 до 780 г
  • за пълнежа
  • крема сирене - 80 г
  • сирене - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в купа. Прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, маята, леко затоплените млека и 2 яйца с единият белтък. Другият жълтък се оставя за намазване на питката.

Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа. Покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса. От него се отделя малко за украсата на питката.

Останалото тесто се разточва на правоъгълник. Разрязва се на по-малки правоъгълници с приблизителни размери 6/10 сантиметра.

Крема сиренето се смесва със сиренето и се разбърква с вилица.

Във всяко правоъгълниче се поставя по-малко от млечната смес. Завива се на руло и след това на охлювче. Така се процедира с всичкото тесто.

Охлювчетата се подреждат в голяма тава във формата на грозд. Питката се оставя да втаса.

Намазва се с отделения жълтък, който е разреден с малко прясно мляко и олио.

Отделеното тесто се премесва с малко брашно. Разточва се и се оформя листо, с което се украсява питката.

Питката за Трифон Зарезан се пече на 180 градуса 30 минути.

Приятен апетит!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: