Начин на приготвяне
Брашното се пресява в купа. Прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, маята, леко затоплените млека и 2 яйца с единият белтък. Другият жълтък се оставя за намазване на питката.
Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа. Покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса. От него се отделя малко за украсата на питката.
Останалото тесто се разточва на правоъгълник. Разрязва се на по-малки правоъгълници с приблизителни размери 6/10 сантиметра.
Крема сиренето се смесва със сиренето и се разбърква с вилица.
Във всяко правоъгълниче се поставя по-малко от млечната смес. Завива се на руло и след това на охлювче. Така се процедира с всичкото тесто.
Охлювчетата се подреждат в голяма тава във формата на грозд. Питката се оставя да втаса.
Намазва се с отделения жълтък, който е разреден с малко прясно мляко и олио.
Отделеното тесто се премесва с малко брашно. Разточва се и се оформя листо, с което се украсява питката.
Питката за Трифон Зарезан се пече на 180 градуса 30 минути.
Приятен апетит!