Начин на приготвяне
Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета с дебелина около 0.5 см. Обелете патладжаните и ги нарежете на малко по-тънки резени.
Сложете ги в подсолена вода за 30-тина минути, за да се махне горчилката им. Изплакнете ги и ги отцедете.
Намазнете тава за печене с половината олио. Подредете резените картофи на един плъст, а върху тях разпределете половината масло.
Поръсете със сол и нарязаните чесън и пресен лук. Следва ред патладжани, а отгоре полейте с останалото олио. Сипете малко вода и покрийте с алуминиево фолио.
Печете в загрята на 200 градуса около 40 минути, след това махнете фолиото и допечете мусаката до получаване на хубав загар.
Разбийте яйцата заедно с двата вида сметана, добавете малко сол, пармезана и белия пипер.
Залейте зеленчуците и върнете във фурната до готовност.
Патладжанената мусака с картофи е много вкусна.