Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Патладжанена мусака с картофи

Патладжанена мусака с картофи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Патладжанена мусака с картофи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Невероятно вкусна зеленчукова мусака от патладжани и картофи - ще се удивите от вкуса ѝ"

Необходими продукти

  • картофи - 500 грама
  • патладжани - 2
  • пресен лук - 3 стръка
  • пресен чесън - 3 стръка
  • масло - 40 грама
  • олио - около 50 мл
  • сол - на вкус
  • За заливка
  • пармезан - 100 грама
  • готварска сметана - 250 мл
  • яйца - 2
  • заквасена сметана - 150 г
  • бял пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета с дебелина около 0.5 см. Обелете патладжаните и ги нарежете на малко по-тънки резени.

Сложете ги в подсолена вода за 30-тина минути, за да се махне горчилката им. Изплакнете ги и ги отцедете.

Намазнете тава за печене с половината олио. Подредете резените картофи на един плъст, а върху тях разпределете половината масло.

Поръсете със сол и нарязаните чесън и пресен лук. Следва ред патладжани, а отгоре полейте с останалото олио. Сипете малко вода и покрийте с алуминиево фолио.

Печете в загрята на 200 градуса около 40 минути, след това махнете фолиото и допечете мусаката до получаване на хубав загар.

Разбийте яйцата заедно с двата вида сметана, добавете малко сол, пармезана и белия пипер.

Залейте зеленчуците и върнете във фурната до готовност.

Патладжанената мусака с картофи е много вкусна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: