Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Еклери»Шоколадов пудинг с профитероли

Шоколадов пудинг с профитероли

IvelinaIvelina
Новак
832962k141
Шоколадов пудинг с профитероли
Снимка: Ivelina
1 / 3
12/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
60
"Шоколадов пудинг с профитероли - удоволствие, с което трябва да се поглезите"

Необходими Продукти

  • За профитероли
  • вода - 250 мл
  • брашно - 150 г
  • масло - 100 г
  • яйца - 4 бр.
  • сол - 1 щипка
  • крем Шантили
  • мляко - 500 мл
  • жълтъци - 4
  • захар - 130 г
  • брашно - 50 г или царевично нишесте
  • ванилия - 1 п
  • сметана - 100 мл за разбиване
  • Шоколадовият пудинг
  • мляко - 500 мл
  • какао - 50 г
  • захар - 120 г
  • брашно - 40 г
  • шоколад - 100 г
  • За декорация
  • сметана - 100 мл за разбиване
  • пудра захар - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шоколадовият пудинг с профитероли е изкусителен и привлекателен десерт от френски произход, но днес приготвян по целия свят и най-вече в Италия.

Подготовката е дълга и със сигурност не е много проста, но с време и търпение, можете да приготвите този изискан сладкиш у дома. Поставете тенджера с маслото, водата и щипка сол в нея на слаб огън.

Веднага щом започне да кипи, изсипете цялото брашно и разбърквате бързо с дървена лъжица. Продължете да готвите на слаб огън, като разбърквате, докато сместа стане на топка и се отделя от стените на тенджерата.

Изключете и оставете да се охлади. След това добавяйте яйцата едно по едно, докато получите много меко и леко лепкаво тесто.

Поставете тестото в сладкарския плик и направете малки куполи върху тавичка, застлана с хартия за печене или леко намазана с масло, и печете в предварително загрята фурна на 200°C за 15 минути и още 10 минути при 180°C или докато станат бухнали и златисти.

След като профитеролите са готови, преминете към приготвянето на крема за еклери. Загрейте млякото с ванилията. В друга тенджера при изключен огън сложете жълтъците и захарта. Разбийте яйцата със захарта, докато станат бели и пухкави.

След това добавете пресятото брашно и накрая горещото мляко. Включете котлона на средно слаб огън и разбъркайте с бъркалка и дървена лъжица, докато кремът за еклери се сгъсти. Изключете и оставете крема да се охлади идеално.

Разбийте студената сметана и добавете внимателно към охладения крем.

Прехвърлете крема в сладкарска торбичка с тънък и дълъг пош и напълнете профитеролите.

Сега преминете към подготовката на шоколадовото покритие от шоколадов пудинг. В тенджерка смесвате какаото, брашното, захарта и млякото. Прехвърляте сместа на среден котлон и варите до сгъстяване на крема около 10-15 минути (този крем не става много сгъстен).

След това добавяте нарязания шоколад и разбърквате да се разтопи хубаво в крема. Последната стъпка, преди да поднесете, е да ги подредите в чиния във формата на могила и да залеете обилно с охладеният шоколадов пудинг. След това с пош шприцовайте сметана, като цветчета около мини еклерите. Поднесете на масата и се насладете!

Съвет:

Можете също така да напълните вашите профитероли с обикновен крем, с класически крем Шантили (само сметана), с ванилов сладолед или с вкусен лешник или шамфъстък. Може шоколадовия пудинг да замените със шоколадов ганаш от 250 мл сметана с 200 г шоколад минимум 55 %шоколад кувертюр.

Насладете се на този страхотен шоколадов пудинг с профитероли.

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: