Начин на приготвяне
Шоколадовият пудинг с профитероли е изкусителен и привлекателен десерт от френски произход, но днес приготвян по целия свят и най-вече в Италия.
Подготовката е дълга и със сигурност не е много проста, но с време и търпение, можете да приготвите този изискан сладкиш у дома. Поставете тенджера с маслото, водата и щипка сол в нея на слаб огън.
Веднага щом започне да кипи, изсипете цялото брашно и разбърквате бързо с дървена лъжица. Продължете да готвите на слаб огън, като разбърквате, докато сместа стане на топка и се отделя от стените на тенджерата.
Изключете и оставете да се охлади. След това добавяйте яйцата едно по едно, докато получите много меко и леко лепкаво тесто.
Поставете тестото в сладкарския плик и направете малки куполи върху тавичка, застлана с хартия за печене или леко намазана с масло, и печете в предварително загрята фурна на 200°C за 15 минути и още 10 минути при 180°C или докато станат бухнали и златисти.
След като профитеролите са готови, преминете към приготвянето на крема за еклери. Загрейте млякото с ванилията. В друга тенджера при изключен огън сложете жълтъците и захарта. Разбийте яйцата със захарта, докато станат бели и пухкави.
След това добавете пресятото брашно и накрая горещото мляко. Включете котлона на средно слаб огън и разбъркайте с бъркалка и дървена лъжица, докато кремът за еклери се сгъсти. Изключете и оставете крема да се охлади идеално.
Разбийте студената сметана и добавете внимателно към охладения крем.
Прехвърлете крема в сладкарска торбичка с тънък и дълъг пош и напълнете профитеролите.
Сега преминете към подготовката на шоколадовото покритие от шоколадов пудинг. В тенджерка смесвате какаото, брашното, захарта и млякото. Прехвърляте сместа на среден котлон и варите до сгъстяване на крема около 10-15 минути (този крем не става много сгъстен).
След това добавяте нарязания шоколад и разбърквате да се разтопи хубаво в крема. Последната стъпка, преди да поднесете, е да ги подредите в чиния във формата на могила и да залеете обилно с охладеният шоколадов пудинг. След това с пош шприцовайте сметана, като цветчета около мини еклерите. Поднесете на масата и се насладете!
Съвет:
Можете също така да напълните вашите профитероли с обикновен крем, с класически крем Шантили (само сметана), с ванилов сладолед или с вкусен лешник или шамфъстък. Може шоколадовия пудинг да замените със шоколадов ганаш от 250 мл сметана с 200 г шоколад минимум 55 %шоколад кувертюр.
Насладете се на този страхотен шоколадов пудинг с профитероли.