Начин на приготвяне
Първо пригответе крема. За целта стоплете леко млякото и добавете към него захарта, като бъркате. Сипете гриса и предварително разбитите яйца с портокаловия сок. Бъркайте непрекъснато до сгъстяване на крема.
Махнете от котлона и ароматизирайте с ванилията. Добавете маслото и щом се разтопи напълно, сложете капак (от време на време разбърквайте, за да не хване коричка).
Междувременно пригответе блат за пай в следната последоватеилност - първо белтъците със солта и пудрата захар, след това жълтъците със захарта, накрая и останалите съставки. Смесете и добавете брашното, ванилията и бакпулвера.
Изпечете блата за 10-тина минути в загрята на 170 градуса фурна.
Нарежете блата според височината на вашата форма за пай. Наредете лентите по стените на формата, а останалите сложете на дъното.
Сипете отгоре крема, изравнете го и по желание украсете пая със ситно настърган шоколад и орехи. Оставете в хладилник за 2-4 часа, за да стегне.
Гръцкият грис пай е готов.