Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Сиропирани сладки»Гръцки сиропирани сладки с грис

Гръцки сиропирани сладки с грис

Гръцки сиропирани сладки с грис
Снимка: Христинка Колева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Гръцки сиропирани сладки с грис - ефектна почерпка за близки и гости"

Необходими продукти

  • за тестото
  • брашно - 220 г
  • пшеничен грис - 150 г
  • бакпулвер - 10 г
  • кисело мляко - 6 с.л.
  • олио - 6 с.л.
  • за сиропа
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • вода - 1 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • лимони - 1/2 настъргана кора
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното, грисът и бакпулверът се пресяват. Към тях се добавят млякото и олиото. Замесва се тесто.

От него се късат топчета с размер на орех. Получават се около 40 броя. Оформят се на топчета и се поставят в тава, постлана с хартия за печене.

Пекат се гръцките сладки в предварително затоплена фурна на 180 градуса до зачервяване.

Захарта и водата за сиропа се поставят на котлона. След като сиропа заври, се добавят ванилията, кората на лимона, солта и лимоновият сок.

Студените топки се заливат с топлия сироп. Оставят се няколко часа да попие сиропът и сиропираните сладки се гарнират с белтъчен крем, кокос, орехи или шамфъстък.

Да ви е сладко с Гръцки сиропирани сладки с грис!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: