Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа, оформете кладенче и в него прибавете захарта и маята. Налейте водата на два пъти по 1 чаша при непрекъснато бъркане, до гладка лепкава смес. Покрийте тестото за сладки със стреч фолио и оставете да втаса за 1 час на стайна температура.
През това врече си пригответе сиропа, като смесите захарта и водата, поставете на котлона, бъркайте да се разтопи. Малко преди да започне да завира, прибавете лимоновия сок и ванилията, разбъркайте и премахнете от котлона, оставете на хладно място да се охлади.
За да оформете сладки топчета, ще са ви нужни пош и намаслена ножица.
Нагрейте олиото в дълбок и тесен съд и намалете огъня. Прибавете тестото в поша, с намаслената ножица изрязвайте топчета, директно върху врящото олио. Внимавайте!
Пържите от всички страни до златисто, извадете пържените сладки с помощта на решетъчна лъжица, и ги пуснете в сиропа, разбъркайте и оставете за 3 минути в него, след което ги изваждате в подходяща чиния.
Така процедирате с всичкото тесто. Сервирайте сиропираните сладки, поръсени с канела, пудра захар или гарнирате с топинг шоколадов, ягоди или боровинки или стрити ядки от шам-фастък, лешници или орехи.
Сиропирани пържени сладки за радост на малки и големи.