Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Пържоли»Задушени пържоли с ябълки

Задушени пържоли с ябълки

Задушени пържоли с ябълки
Снимка: Марияна Петрова Иванова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
140 мин.
Порции
2

Необходими продукти

  • пилешки пържоли - 2 бр. от бут
  • краве масло - малка бучка
  • подправки - розмарин, риган, лук на прах, чесън на прах
  • сол
  • черен пипер
  • бяло вино - 1/2 к.ч.
  • чесън - 10 скилидки
  • за соса
  • лук - 1/2 бр.
  • ябълки - 1 бр.
  • сметана - 200 мл за готвене
  • вино - 1/2 к.ч. сладко Опорто или Педро хименес
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте пилешките пържоли и ги сложете в тавичка. Поръсете със солта и подправките. Нарежете кравето масло и го сложете отгоре върху месото.

Добавете чесъна, като го обелите, и оставите последната люспа. Налейте виното и затворете тавата с алуминиево фолио.

Поставете я в загрята фурна на 250 градуса за около 10-15 минути. Намалете след това на 180 и задушавайте пържолите за около час и половина. Махнете фолиото и запечете за около 15 минути до златисто.

В тиган сложете 3 с.л олио и запържете лука. Изчакайте да се карамелизира леко и добавете измитата, обелена ябълка, нарязана на парчета. Изчакайте да омекне и налейте виното.

Махнете след няколко минути от котлона и пасирайте всичко с пасатор. По време на процеса добавяйте по малко от сметаната, докато свърши.

Върнете на котлона, сложете сол и черен пипер. Изчакайте да заври и махнете от котлона.

Сервирайте в подходяща чиния малко от соса и отгоре по една от задушените пържоли.

Поднесете задушените пържоли с ябълки и да ви е вкусно!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: