Начин на приготвяне
Пресейте брашното, добавете бакпулвера и гриса. Отделно разбийте яйцата заедно със захарта и ванилията до получаване на пухкав крем. Последователно добавете на тънка струя млякото и олиото.
Настържете лимона на ситно, изстискайте сока и ги добавете към сместа. Прибавете и смесените сухи съставки. Разбъркайте с шпатула до еднородност.
Намаслете форма за кекс и я поръсете с брашно. Сипете вътре сместа и печете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна - необходими са около 50 минути.
Охладете сладкиша във формата. За приготвянето на сиропа смесете водата със захарта, настъргата кора от лимона и сока му.
Варете на слаб огън около 5 минути след завиране. Охладете сиропа и го прецедете.
Сиропирайте сладкиша равномерно. Обърнете върху подходяща чиния и сервирайте.
Сиропираният сладкиш с грис в кексова форма е готов.