Начин на приготвяне
Разбъркайте маята с топлото мляко и вода, както и захарта. Щом маята се разтвори, добавете 1-2 чаши пресято брашно. Разбъркайте и оставете сместа да престои 10-тина минути.
След това добавете мазнината и започнете постепенно да прибавяте останалото брашно със солта. Замесете меко тесто и го оставете в дълбок намазнен съд, който се покрива с кърпа.
Оставете на топло да втаса и увеличи обема си. Разделете втасалото тесто на 2 топки. Всяка топка разточете на кора, която се реже на триъгълници. Навийте ги на кифлички и ги наредете в тава с хартия за печене.
Загрейте фурната на 50 градуса и сложете погачата да втаса пак. Извадете и я намажете с разбития жълтък.
Изпечете погачата в загрята на 170 градуса фурна за около 40 минути. Щом се запече отгоре, най-добре я покрийте с фолио, за да не изгори, и се пече само на долен реотан.
Лесната памук погача за всеки повод е готова.