Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Лесна памук погача за всеки повод

Лесна памук погача за всеки повод

D. ManolovaD. Manolova
Новак
1515
Лесна памук погача за всеки повод
Снимка: Анонимен
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6-8

Необходими продукти

  • брашно - 850 грама
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 240 мл (леко топло)
  • вода - 240 мл (леко топла)
  • олио - 240 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 - 3 с.л.
  • мая - 1/2 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте маята с топлото мляко и вода, както и захарта. Щом маята се разтвори, добавете 1-2 чаши пресято брашно. Разбъркайте и оставете сместа да престои 10-тина минути.

След това добавете мазнината и започнете постепенно да прибавяте останалото брашно със солта. Замесете меко тесто и го оставете в дълбок намазнен съд, който се покрива с кърпа.

Оставете на топло да втаса и увеличи обема си. Разделете втасалото тесто на 2 топки. Всяка топка разточете на кора, която се реже на триъгълници. Навийте ги на кифлички и ги наредете в тава с хартия за печене.

Загрейте фурната на 50 градуса и сложете погачата да втаса пак. Извадете и я намажете с разбития жълтък.

Изпечете погачата в загрята на 170 градуса фурна за около 40 минути. Щом се запече отгоре, най-добре я покрийте с фолио, за да не изгори, и се пече само на долен реотан.

Лесната памук погача за всеки повод е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: