Начин на приготвяне
Сушените плодове микс - сушени боровинки, кайсии, сини сливи, фурми и стафиди (по-едрите се нарязват на дребно) заедно с настърганата портокалова и лимонова кора се слагат в купа. Заливат се с рома, купата се покрива със стреч фолио и се оставят да престоят така за около 12 часа в хладилник.
В друга дълбока купа се поставят пресятото брашно, смлените бадеми, кафявата захар, омекналото масло и яйцата. Разбъркват се хубаво с помощта на дървена лъжица, след което се прибавят подправките - канела, индийско орехче, карамфил и ванилова есенция.
След повторно разбъркване се добавят накиснатите сушени плодове. Сместа се разбърква за последно, след което се присипва в предварително покрита с хартия за печене форма.
Тя се разпръсква с причукване няколко пъти, за да излезе въздухът от тестото, а тестото се заглажда отгоре с намокрена лъжица.
Кейкът се пече в предварително загрята на 150 градуса фурна за 2 часа и 30 минути.
Готовият плодов сладкиш се оставя да изстине и чак тогава се изважда от формата. Сиропира се леко с малко ром, увива се в хартия за печене и съхранява в метална кутия на тъмно и хладно място.
През ден празничният сладкиш се изважда и сиропира с 5-6 с.л. ром и така в продължение на седмица-две.
Затова празничния новогодишен фруктов кейк се приготвя поне две седмици преди новогодишните празници.
По идея от: В кухнята с Йоана