Начин на приготвяне
Сушените плодове се нарязват на дребно, слагат се в купа. Към тях се прибавят канела, джинджифил на прах, стрит карамфил, настърганата кора на един лимон и един портокал.
Плодовете и ароматните подправки се разбъркват и заливат с ромът. Купата се покрива със свежо фолио и се оставя да престои в хладилника за една нощ.
Маслото и захарта (на стайна температура) се разбиват на пухкав крем. Добавя се сокът от един портокал 1/3 от пресятото брашно. Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко сместа се разбърква отново.
Прибавят се смлените бадеми и сладкото от кайсии. Сместа се разбърква, прибавят се останалото брашно и бакпулвера и отново се разбърква. Накрая се прибавят нарязани и накиснати плодове.
Тестото се прехвърля във форма с подвижен ринг. Дъното и стените на формата трябва предварително да са покрити с хартия за печене. С помощта на шпатула повърхността на кейка се заглажда.
Формата се покрива със алуминиево фолио и десертът се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна. На 45 минута кейка се изважда и от горе му се нареждат обелените бадеми, като леко се притискат.
Формата се покрива отново със фолио и се връща във фурната. Температурата се намалява на 160 градуса и сладкият хляб се пече още около час. Малко преди готовност фолиото се маха за да получи кейкът хубав загар. Готовността му се проверява с дървена клечка.
Забодена в него, тя трябва да излезе суха. По желание готовият десерт може да се поръси с пудра захар.
Източник: cooks-and-bakes