Начин на приготвяне
Нарежете на ситно сушените плодове и заедно с настърганите лимонова кора, портокалова кора, джинджифила на прах, карамфила и канелата се слагат в купа. Разбъркайте и ги залейте с рома.
Похлупете купата (или покрийте със свежо фолио) и оставете да престои в хладилник за една нощ.
Омекналото масло и захарта разбийте на крем. Добавете сока от портокал и 1/3 от пресятото брашно.
При непрекъснато разбиване добавете яйцата - едно по едно. Следва сладкото от кайсии и смлените бадеми.
Отново разбъркайте и прибавете бакпулвера с останалото брашно. Накрая към сместа се добавят овкусените с ром сушени плодове.
Прехвърлете тестото във форма с подвижен борд. Дъното и стените на формата предварително са покрити с хартия за печене. С помощта на мокра лъжица загладете повърхността на кекса.
Покрийте сладкиша с алуминиево фолио и сложете в загрята на 180 градуса фурна да се пече. На около 45-тата минута го извадете и върху него наредете обелените бадеми (леко ги притиснете към повърхността).
Покрийте пак с фолио и върхнете във фурната. Намалете градусите на 160 и продължете да печете около час.
Малко преди сладкишът да е готов, махнете фолиото, за да се получи хубав загар.
Готовността се проверява с дървена клечка - забита в него трябва да излезе суха.
Шотландският коледен сладкиш е готов.