Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Шотландски коледен сладкиш

Шотландски коледен сладкиш

Шотландски коледен сладкиш2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12

Необходими продукти

  • брашно - 250 грама
  • сушени плодове - 400 г микс
  • лимонова кора - настъргана кора на 1 бр.
  • портокалова кора - настъргана кора на 1 бр.
  • ром - 50 мл тъмен
  • канела - 2 ч.л.
  • джинджифил - 1 ч.л. на прах
  • карамфил - 1/2 к.л. стрит
  • масло - 175 г меко
  • захар - 100 грама
  • яйца - 3 бр.
  • бадеми - 100 г сурови и смлени
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • сладко от кайсии - 100 грама
  • портокали - 1 бр. само сокът
  • бадеми - белени за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на ситно сушените плодове и заедно с настърганите лимонова кора, портокалова кора, джинджифила на прах, карамфила и канелата се слагат в купа. Разбъркайте и ги залейте с рома.

Похлупете купата (или покрийте със свежо фолио) и оставете да престои в хладилник за една нощ.

Омекналото масло и захарта разбийте на крем. Добавете сока от портокал и 1/3 от пресятото брашно.

При непрекъснато разбиване добавете яйцата - едно по едно. Следва сладкото от кайсии и смлените бадеми.

Отново разбъркайте и прибавете бакпулвера с останалото брашно. Накрая към сместа се добавят овкусените с ром сушени плодове.

Прехвърлете тестото във форма с подвижен борд. Дъното и стените на формата предварително са покрити с хартия за печене. С помощта на мокра лъжица загладете повърхността на кекса.

Покрийте сладкиша с алуминиево фолио и сложете в загрята на 180 градуса фурна да се пече. На около 45-тата минута го извадете и върху него наредете обелените бадеми (леко ги притиснете към повърхността).

Покрийте пак с фолио и върхнете във фурната. Намалете градусите на 160 и продължете да печете около час.

Малко преди сладкишът да е готов, махнете фолиото, за да се получи хубав загар.

Готовността се проверява с дървена клечка - забита в него трябва да излезе суха.

Шотландският коледен сладкиш е готов.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: