Начин на приготвяне
Първо пригответе сиропа. Смесете в подходящ съд водата, карамфила, меда и захарта.
Сложете на котлона и разбъркайте до разтопяване. След като заври сместа, засечете 4 минути - това е времето за приготвяне на сиропа.
Махнете от огъня и ароматизирайте с ванилията. Оставете сиропа да се охлади. Подгответе корите, като от един пакет фини точени кори извадете 8 броя и ги разрежете по средата на две.
Разтопете маслото на водна баня. В подходящ съд смесете продуктите за плънката. Намажете тавата с масло и сложете половинка кора на дъното.
Намазнете и върху нея сложете следващите 5 кори една върху друга, като всяка се намазва с масло. Върху шестата кора изсипете половината плънка и продължете със следващите 5 кори по същия начин. Върху 11-тата кора сипете остатъка от плънката.
Продължете да мажете с масло и следващите 5 кори. Разрежете баклавата на парчета и я сложете в загрята на 170 градуса фурна.
Щом се изпече и получи приятна кора, извадете и залейте със студения сироп. Трябва да се охлади и да се покрие с фолио. Сложете баклавата в хладилника за 24 часа.
Обикновената празнична баклава е готова.