Начин на приготвяне
Загрейте вода на умерен огън с щипка- две сол и лъжица оцет.
Поширайте яйцата, като директно ги чукнете вътре, изчаквате да се забулят и изваждате с решетъчна лъжица. Другият вариант, който ви гарантира, че няма да се разпаднат, е да завиете всяко яйце в прозрачно домакинско фолио, намазнено със зехтин. Хващате като вързопче и потапяте във врящата вода. Тъй като фолиото омеква, може да го закрепите за стените на съда и така да оставите да се сготвят до желаната степен.
Аспержите почистете като скършите краищата в основата - там, където започват да стават крехки. Тънките зелени аспержи нямат нужда от белене, затова само измийте и подсушете добре.
Загрейте тиган с малко зехтин и сол на дъното. Сложете аспержите и запечете до приятен загар на силен огън-3-4 минути.
Извадете ги и на тяхно място сложете още мазнинка и скилидките чесън нарязани на тънки филийки. Запържете ги до златисто и веднага извадете, за да не прегорят.
Сервирайте пошираните яйца с аспержите, поръсени с чесъна и прясно смлян черен пипер.
Допълнила съм ястието с майонеза, смесена с щипка шафран на прах. По този начин се получи красива декорация на чинията, нанесена с кухненска четка. Вкусът на шафрановата майонеза също си отива много с яйцата и аспержите.
Добър апетит!