Начин на приготвяне
Измийте гъбите, нарежете ги на филийки. Пуснете ги в тенджера с литър вода и ги сварете за 10-тина минути.
В отделна тенджерка сложете маслото и налейте зехтина вътре. Щом мазнината загрее, сипете 2 лъжици брашно и веднага бъркайте. Запържете до златисто брашното.
Налейте вътре от водата, в която сварихте гъбите. Бъркайте с телена бъркалка до хомогенност - трябва да се получи смес, малко по-рядка от боза. Добавете вътре гъбите.
Разбийте жълтъка и две лъжици кисело мляко. Изсипете застройката във фрикасето и бъркайте постоянно за още 5 минути.
Махнете от котлона и овкусете гъбената яхния с магданоз, черен пипер и няколко капки сок от лимон.
Забележка: брашното трябва да се запържи много добре, в противен случай ястието ще има вкус на сурово брашно.
Нежното гъбено фрикасе с печурки е готово.