Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Солено руло»Бутер руло с кайма и спанак

Бутер руло с кайма и спанак

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Новак
1464932k
Бутер руло с кайма и спанак2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6
"Това бутер руло ще бъде още по-неустоимо с малко картофено пюре или печени зеленчуци"

Необходими продукти

  • кайма - 500 г смесена
  • лук - 1 глава малка
  • хляб - 1 филия сух, бял
  • яйца - 1 бр.
  • черен пипер - щипка
  • риган - щипка
  • магданoз - щипка
  • за пълнеж
  • спанак - 300 г бланширан
  • скаморца - 100 г (може да замените с кашкавал)
  • прошуто - 5 - 6 тънко нарязани ленти
  • още
  • бутертесто - 2 бр. диска
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесете каймата по добре познатия начин, поставяйки я в купа и добавяйки към нея останалите съставки. Оставете я в хладилник за половин час.

Бланширайте спанака за три минути във вряла вода. Изцедете и измийте със студена вода, за да го охладите.

Разгънете бутертестото. Разстелете лист хартия за печене и върху нея поставете единия диск тесто. Нарежете на ленти, широки 2 см.

От единия диск вдигнете четните ленти догоре. Взмете една лента от втория диск и я преплетете хоризонтално върху другите. Спуснете вдигнатите ленти и този път вдигнете нечетните. Пак поставете хоризонтално лента от втория диск. Това е методът на плетене. Довършете докрай.

Когато сте готови, внимателно преместете плетивото в хладилника за половин час или малко повече. Тази стъпка не трябва да се пропуска, защото иначе бутертестото няма да успее да покрие соленото руло, а точно това е целта.

Вземете готовата кайма от хладилник. Разточете я на работния плот, върху хартия. Отгоре поръсете спанака, върху него сложете лентички прошуто, а върху него - скармоца, нарязана на парченца. Хартията ще ви помогне да завиете рулото.

Последната стъпка е да покриете рулото с бутертестото. Загънете от двете страни и сложете рулото с кайма в голяма тава. Преди да сложите да се пече, намажете с прясно мляко и разбит жълтък.

Затоплете фурната на 200 градуса. Сложете рулото да се пече. След 20 минути покрийте с алуминиево фолио, намалете на 180 градуса и печете още 20 минтути. След това намалете на 160 градуса и печете още половин час. После махнете фолиото и печете още 15 до 20 минути.

Готовото руло със спанак сложете в чиния, нарежете и поднесете с гартнитура по избор, най-добре с картофи соте или печени картофи.

Бутер рулото с кайма и спанак има своите тънкости при приготвяне, но е ефектно и много, много вкусно!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: