Ezine.bg»Рецепти»Морски дарове»Скариди във фин доматен сос

Скариди във фин доматен сос

IvelinaIvelina
Новак
832972k
Скариди във фин доматен сос
Снимка: Ivelina
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2

Необходими продукти

  • скариди - 300 грама средна големина
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • бяло вино - 50 - 60 мл
  • грапа - 3 с.л. (може да замените с друг силен алкохол)
  • пасата - 3 - 4 с.л. (фино приготвен доматен сос)
  • босилек - или магданоз
  • черен пипер
  • чили - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо изчистете скаридите от опашката и главите. Обелете ги и ги посолете, овкусете със зехтин, лимон и чесън. Оставете ги да се мариноват в хладилник за 20-тина минути.

Махнете семките на лютата чушка и я нарежете на тънки ивички.

Загрейте зехтина в тиган, добавете нарязаните скилидки чесън и лютата чушка. Щом мазнината се сгорещи, добавете скаридите (една до друга) и гответе да се зачервят от двете страни за по 1 минута.

След това добавете грапата и със запалена клечка кибрит възпламенете алкохола докато изгасне сам. След това добавете пасатата (или лъжиа доматено пюре с 50 мл вода). Разредете соса с 50 мл бяло вино или вода.

Овкусете със сол и пипер, сложете капака и гответе още 4-5 минути. Поръсете готовите скариди с магданоз или босилек.

Сервирайте в компанията на сварена паста или пълнозърнесто хлебче.

Скаридите във фин доматен сос са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: