Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Празничен венец с шоколадова плънка

Празничен венец с шоколадова плънка

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Новак
1384074k
Празничен венец с шоколадова плънка
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Перфектният празничен венец изглежда прекрасно и има шоколадова плънка - е, май говорим за ето този"

Необходими продукти

  • брашно - около 700 г
  • суха мая - 7 г
  • яйца - 2 броя
  • прясно мляко - 300 мл
  • ванилия - 1 ч.л. течна
  • захар - 4 с.л.
  • подсладител - 1 с.л. течен
  • сол - щипка
  • олио - 1 с.л.
  • плънката
  • канела - 1 с.л.
  • течен шоколад - 1 малка кутийка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята с малко топло мляко и по 1 с.л. брашно и захар.

Разбийте яйцата, но оставете единия жълтък, който ще бъде за намазване. Смесете с останалото мляко, олио, захар, ванилия и течен подсладител.

Пресейте брашното и добавете щипка сол в него. Сипете течната смес заедно с шупналата мая.

Постепенно замесете гладко тесто, което намажете леко с олио и покрийте с фолио, за да втаса.

След това го разточете на голяма правоъгълна кора, намажете я с течния шоколад и поръсете със захар (ако желаете да е много сладко), печете на 170 градуса.

Оставете питката да втаса, намажете я с жълтъка и поръсете със захар, по желание, и изпечете на 170 градуса.

Поръсете с пудра захар и поднесете празничния венец с шоколадова плънка.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: