Начин на приготвяне
1. Преди да започнете да обработвате месото, извадете свинския джолан за около 20-30 мин. извън хладилника.
Измийте го, оставете в подходяща тенджера и залейте с вода, която да го покрие. В купата сложете 3-4 ч.л. сол, дафиновия лист и бахара.
2. Сложете на умерен котлон да се вари около 90 мин. Може да доливате вода, ако видите, че намалява. Важно е месото да бъде покрито с нея.
Щом забележите, че джоланът започне да се отделя от костта, свалете от котлона и оставете настрани за 15-20 мин. Загрейте фурната на 170-180 градуса.
3. Подгответе широка и дълбока тава, в която да поставите джоланчето. Под кожата сложете скилидките чесън - намачкани и необелени.
Поръсете с черен пипер и сол, ако желаете. Залейте с 2-3 черпака от бульона на месото и с бялото вино.
4. Вземете алуминиево фолио и с него увийте месото. Печете за 120 мин. Ако течността намалее или се изпари, долейте.
5. Щом времето изтече, махнете фолиото и намажете джолана с мед. Добавете още 2-3 черпака бульон и върнете във фурната за още половин час.
Ако желаете, увеличете градусите на 200, за да печете по-малко от 30 мин. Това може да се направи, ако месото е почти готово и вече придобива коричка и загар.
6. Може да поднесете запечения меден джолан с коричка с разнообразие от гарнитура - карамелизирани ябълки, печени картофи, зеле, задушени зеленчуци. Питие, което подхожда на ястието, е червено вино.
Добър апетит!