Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Запечен меден джолан с коричка

Запечен меден джолан с коричка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Запечен меден джолан с коричка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
250 мин.
Порции
2
"Червено вино, малко от това запечен джолан и гарнитура картофи и карамелизирани ябълки - перфектната вечеря"

Необходими продукти

  • свински джолан - 1 бр. (1.3 кг) с кожа и кост
  • мед - 2 с.л.
  • бяло вино - 200 мл
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • дафинов лист - 2 - 3 бр.
  • бахар - 3 - 4 зрънца
  • черен пипер - на вкус
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Преди да започнете да обработвате месото, извадете свинския джолан за около 20-30 мин. извън хладилника.

Измийте го, оставете в подходяща тенджера и залейте с вода, която да го покрие. В купата сложете 3-4 ч.л. сол, дафиновия лист и бахара.

2. Сложете на умерен котлон да се вари около 90 мин. Може да доливате вода, ако видите, че намалява. Важно е месото да бъде покрито с нея.

Щом забележите, че джоланът започне да се отделя от костта, свалете от котлона и оставете настрани за 15-20 мин. Загрейте фурната на 170-180 градуса.

3. Подгответе широка и дълбока тава, в която да поставите джоланчето. Под кожата сложете скилидките чесън - намачкани и необелени.

Поръсете с черен пипер и сол, ако желаете. Залейте с 2-3 черпака от бульона на месото и с бялото вино.

4. Вземете алуминиево фолио и с него увийте месото. Печете за 120 мин. Ако течността намалее или се изпари, долейте.

5. Щом времето изтече, махнете фолиото и намажете джолана с мед. Добавете още 2-3 черпака бульон и върнете във фурната за още половин час.

Ако желаете, увеличете градусите на 200, за да печете по-малко от 30 мин. Това може да се направи, ако месото е почти готово и вече придобива коричка и загар.

6. Може да поднесете запечения меден джолан с коричка с разнообразие от гарнитура - карамелизирани ябълки, печени картофи, зеле, задушени зеленчуци. Питие, което подхожда на ястието, е червено вино.

Добър апетит!

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: