Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Бъркана пълнозърнеста питка

Бъркана пълнозърнеста питка

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Бъркана пълнозърнеста питка
Снимка: Росица Петрова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • брашно от лимец - 200 г
  • пълнозърнесто брашно - 140 г
  • сол - 1 ч.л. равна
  • сода - 1 ч.л.
  • вода - 270 мл (хладка)
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • семена - 2 с.л. микс
  • черен сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете двата вида брашно. Прибавете солта и разбъркайте.

Погасете содата в една супена лъжица оцет. Прибавете я към киселото мляко и разбъркайте.

Налейте леко затоплената вода и киселото мляко към брашната. Разбъркайте с лъжица.

Ще се получи гъсто, лепкаво тесто.

Накрая добавете семената.

Застелете малка тава с диаметър около 20 см с хартия за печене.

Прехвърлете тестото и го заравнете с лъжица потопена във вода.

Отгоре поръсете със сусам.

Оставете питката за 15-20 минути и след това я изпечете за около 50-55 минути в загрята фурна на 170 градуса.

След изпичане охладете бърканата пълнозърнеста питка върху решетка.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: