Патица в гювеч за Нова Година

ЗорицаЗорица
Новак
41
120
4k
6
07/12/2020
"Страхотно решение месното ястие на Нова Година да бъде патица в гювеч - вие какво мислите по въпроса"
Приготвяне30 мин.
Готвене120 мин.
Общо150 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 754
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата11
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • патица - 2 кг + дреболиите
  • за намазване
  • олио - 2 с.л.
  • черен пипер - 1/4 к.л.
  • червен пипер - 1/2 к.л.
  • сол - 1/2 к.л.
  • кимион - 1/2 к.л.
  • за зеленчуците
  • моркови - 2 бр. кисели
  • вода - 500 мл
  • джинджифил - 1/2 малък корен маринован
  • кисело зеле - 3 кг
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. на зърна
  • кимион - 1 ч.л. на зърна
  • дафинов лист - 3 - 4 бр.
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • бахар - 7 - 8 зърна
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • люти чушлета - сушени /по желание/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вземете дълбок съд - тенджера или тиган. Нарежете киселото зеле на едро и го сложете вътре заедно с олиото. В случай че зелето е по-солено, го измийте със студена вода, отцедете и тогава сложете в съда.

Запържете за няколко минути и добавете нарязаните на ситно моркови (които са от бидона със зелето). Поръсете с малко червен пипер.

В предварително приготвен гювеч сложете скилидките чесън, без да ги белите, кимион, нарязания маринован джинджифил (също от бидона с киселото зеле), дафиновия лист, бахара и черния пипер.

Отгоре изсипете вече сготвеното на тиган кисело зеле. Направете кладенче в средата, там ще сложите патицата.

Преминете към обработване на патицата. Измийте я добре, натрийте отвън и отвътре с олио, кимион, сол, млян черен пипер и червен пипер. Щом се готови, напълнете я с измитите и почистени патешки дреболии - воденичка, дроб, сърце, шийка.

Гювечът се пълни с вода, захлупка се с капак и се слага във фурна на 180 градуса. Пече се около 90 минути. Когато това време изтече, капакът се маха и се допича още 20-25 мин.

Печената патица ще започне да хваща златиста хрупкава коричка. Аз я обърна на около 15-та минута, за да се сдобие с коричка и от другата страна.

Щом е готова, изключете фурната, но я оставете вътре да си обере топлото за 20 мин. Дръжте вратичката затворена.

Патицата в гювеч за Нова Година се поднася, разрязана на порции. Като гарнитура в чинията се слага от киселото зеле и апетитния сос, който се е отделил в съда.

Може да поднесе хрупкаво домашно хлебче, за да си топят гостите.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар