Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Истинска домашна саралия

Истинска домашна саралия

Истинска домашна саралия2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
16
"С повод или без ще си хапнем до насита от тази домашна саралия - ако и вие искате, даваме ви рецептата"

Необходими продукти

  • кори за баница - 16 бр.
  • масло - 1 пакет разтопено
  • лешници - 1 шепа смлени
  • кафява захар - 1 ч.ч.
  • галета - 5 с.л.
  • ябълки - 1 бр. голяма
  • локум - 1 пакет мента
  • сироп
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • ванилия - 1
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо сварете сиропа в малка тенджера. Махнете от котлона и добавете към него ванилията и лимоновия сок, след което оставете да се охлади.

В купа смесете смлените лешници с галетата и кафявата захар.

Разтворете корите и всяка една прегънете по средата по дължина. С четка леко намажете с разтопеното масло и поръсете с 1-2 лъжици от плънката.

С помощта на тънка точилка навийте на руло, съберете двата края като хармоника и махнете точилката.

В намаслена тава наредете баклавата. Последните кори трябва да са с настърганата ябълка, парчета локум и захар. Навийте ги на рулце и срежете на 2 по средата - така ще се напълни тавата.

Залейте отгоре баклавата с останалото масло. Печете в загрята на 190 градуса фурна до златист цвят.

Извадете и залейте топлата баклава със студения сироп. Оставете да престои 1 нощ.

Истинската домашна саралия е готова.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: