Начин на приготвяне
Разбийте яйцата с миксер добре и добавете солта, затопленото прясно мляко и гриса. Добавяйки брашно, замесете меко тесто.
Разделете го на 8 топки и всяка кора разточете на тънка кора, като поръсвате с малко брашно.
Корите трябва да оставите на слънце да изсъхнат или да ги изсушите на слаба фурна.
След 1 час сушене на слънце се обръщат и на места трябва да се накъсат сами.
Добре изсъхналите кори натрошете и сложете да се изпекат до леко зачервяване в загряна фурна.
Съхранявайте домашната юфка в платнена торбичка.
Коментари
0.500мл. - прясно мляко ( сварено или патюризирано )
5 бр. -яйца ( тук всеки може да сложи повече или по - малко , зависи с колко разполагаш )
2- 3 кг. брашно
1 връзка - босилек
Разбивате яйцата с млякото много добре .
дълбок съд ( аз например леген ) си пресявате брашното - всичкото , потапяте връзката босилек в яйчената смес( ако нямате босилек , става и с ръка ) и пръскате на леки пръски в брашното ( да се получи сякаш лек дъжд го е наросило ) и започвате да отривате с 2- те си ръце на малки топченца , тези топченца поставяте в сито , пресявате ги и ги слагате на голяма суха кърпа да съхнат поне 2 дена ( това с пръскането върху брашното го правите до свършване на яйчената смес , пръскате , отривате , пресявате и слагате да съхне ) , след като са изсъхнали малките топченца след около 2 дни ... ги запичате леко във фурната ( поставени в тава и леко бъркате до приятен светло розов цвят ) ! После като изстине пак се пресява и се съхранява в платнена торба , може за месеци напред да се съхрани , става невероятна закуска ( сварете си с вода или прясно мляко , също както юфка .