Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Солен пай с патладжани

Солен пай с патладжани

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Солен пай с патладжани
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Апетитен солен пай с патладжани - всички около масата гледат с жаден поглед момента на разрязването му"

Необходими продукти

  • патладжани - 2 бр. големи
  • зехтин - около 7 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • заквасена сметана - 200 г
  • сирене - 100 - 120 г овче или фета
  • брашно - 1 с.л. с връх (с набухвател)
  • пресен лук - 1 стрък
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този солен пай няма да използваме тесто, а самите патладжани ще играят роля на блат. Те са разположени, както в основата за блат, така и покриват пая.

Може да се нарече, че и благодарение на другите съставки, паят е един вид направен в наш, български стил.

Първото, което трябва да сторите, е да обелите патладжаните, тъй като кората на по- големите може да бъде твърда и трудна за сдъвкване.

Нарежете на тънки парчета по дължина, посолете у оставете за 20 минути.

Омекналите и отделили горчив сок патладжани измийте и подсушете.

Намазнете тава, подредете парчетата без да ги застъпвате и изпечете на два пъти в загрята на 180 градуса фурна. Не печете до пълна готовност и златист загар, а само около 10-12 минути или докато омекнат и хванат лека коричка, която все още не е започнала да добива цвят

В намазнена тавичка с диаметър 20-22 см или форма за пай от по-малките, наредете пласт патладжани, така че широката им част да стои изправена и се получи типичната форма на блат за пай като ваничка.

Натрошете върху импровизирания блат сиренето и поръсете със свежия лук.

Разбийте яйцата със брашното и заквасената сметана. Може да добавите и малко сол, но внимавайте, тъй като патладжаните са солени, както и сиренето.

Излейте сместа и запечете в загрята на 200 градуса фурна докато стегне-15-18 минути.

Извадете от фурната и отгоре подредете останалите ви патладжани. Поръсете с капки зехтин и запечете за кратко до лека златиста коричка.

Поднесете вкусният нетрадиционен пай топъл или студен и хапвайте с наслада.

Добър апетит!

Соленият пай с патладжани е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: