Лесен царевичен хляб

21/11/2020
"Лесен царевичен хляб - мекичък отвътре, хрупкав отвън, просто чудесен"
Приготвяне15 мин.
Готвене50 мин.
Общо65 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо78
  • Преглеждания за месеца78
  • Преглеждания за седмицата34
  • Коментари1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • За ферментация
  • брашно - 50 г
  • мая - 15 г прясна
  • вода - 100 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • Тесто
  • царевично брашно - 250 г + за поръсване
  • пшенично брашно - 100 г
  • вода - 300 мл
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • олио - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята и захарта в леко затоплената вода за предварителния фермент. Сложете 50 г брашно и разбъркайте на кашичка. Завийте съда с кърпа и оставете за 15 минути или докато шупне.

2. Загрейте водата за основното хлебно тесто (300 мл)до 100 градуса, не повече. Дръпнете от огъня и сипете в нея царевичното брашно постепенно, докато разбивате с миксер на висока скорост.

Когато се сгъсти, спрете уреда, за да не се затруднява и продължете на ръка или сменете приставките на миксера с такива за тесто.

3. Сложете солта, олиото, бялото брашно и шупналата мая и омесете гладко тесто.

4. Оформете на топка, сложете в тавичка, поръсена с царевично брашно и отгоре също поръсете царевичния хляб. Оставете го да втаса на топло за 50 минути.

5. Печете в загрята на 200 градуса фурна за около 50-60 минути. Наглеждайте и ако потъмнее коричката, я покрийте с алуминиево фолио без да запечатвате или притискате, за да може въздухът да си циркулира.

6. Готовият лесен царевичен хляб оставете да изстива поне 1 час върху решетка и тогава нарежете.

Добър апетит с този хрупкав домашен хляб!

Бамбукова квадратна купа с дръжки 24x24x12 см-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова квадратна купа с дръжки 24x24x12 см
26.00 лв.
20.02 лв.
Виж ››

Бамбуковата купа ще бъде царицата на масата, особено ако я напълните със сладки, плодове или друго по желание. С удобни дръжки, квадратна форма и класически дизайн.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йорданка Ковачева
На трета точка от приготвянето на рецептата съм забравила да упомена, че топлата смес от царевично брашно и вода трябва да се остави за 15 минути да изстине, преди към нея да се добавят шупналата мая и останалите продукти.
0
0