Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Лесен царевичен хляб

Лесен царевичен хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Лесен царевичен хляб7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Лесен царевичен хляб - мекичък отвътре, хрупкав отвън, просто чудесен"

Необходими продукти

  • За ферментация
  • брашно - 50 г
  • мая - 15 г прясна
  • вода - 100 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • Тесто
  • царевично брашно - 250 г + за поръсване
  • пшенично брашно - 100 г
  • вода - 300 мл
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • олио - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята и захарта в леко затоплената вода за предварителния фермент. Сложете 50 г брашно и разбъркайте на кашичка. Завийте съда с кърпа и оставете за 15 минути или докато шупне.

2. Загрейте водата за основното хлебно тесто (300 мл)до 100 градуса, не повече. Дръпнете от огъня и сипете в нея царевичното брашно постепенно, докато разбивате с миксер на висока скорост.

Когато се сгъсти, спрете уреда, за да не се затруднява и продължете на ръка или сменете приставките на миксера с такива за тесто.

3. Сложете солта, олиото, бялото брашно и шупналата мая и омесете гладко тесто.

4. Оформете на топка, сложете в тавичка, поръсена с царевично брашно и отгоре също поръсете царевичния хляб. Оставете го да втаса на топло за 50 минути.

5. Печете в загрята на 200 градуса фурна за около 50-60 минути. Наглеждайте и ако потъмнее коричката, я покрийте с алуминиево фолио без да запечатвате или притискате, за да може въздухът да си циркулира.

6. Готовият лесен царевичен хляб оставете да изстива поне 1 час върху решетка и тогава нарежете.

Добър апетит с този хрупкав домашен хляб!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
На трета точка от приготвянето на рецептата съм забравила да упомена, че топлата смес от царевично брашно и вода трябва да се остави за 15 минути да изстине, преди към нея да се добавят шупналата мая и останалите продукти.
21.11.2020 12:08
2