Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Солена торта»Солена торта с патладжан и кайма

Солена торта с патладжан и кайма

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Солена торта с патладжан и кайма6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Гледаме я тази солена торта с патладжан и кайма и се надяваме на по-голямо парче"

Необходими продукти

  • патладжани - 2 бр. големи
  • кашкавал - 200 г
  • хамон - 2 тънки слайса или прошуто
  • зехтин - за поръсване
  • сол
  • Блат
  • брашно - 150 г
  • краве масло - 60 г
  • вода - 35 мл. студена
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка, кафява
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • Пласт с кайма
  • кайма - 250 г смес телешка/свинска
  • лук - 1/2 глава
  • моркови - - 1 бр. голям
  • доматено пюре - 250 г или настъргани домати
  • телешки бульон - около 1 ч.ч.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 2 щипки
  • олио - 6 с.л.
  • магданоз - 3 с.л. накълцан
  • Крем
  • брашно - 55 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • краве масло - 40 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 1 - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Инспирирах се да приготвя тази солена торта от рецептите за гръцка мусака, като направих някои промени в плънките, в подредбата и овкусяването.

Пластовете лежат върху хрупкав маслен блат и това допълнително придава вид на торта, с което превръща ястието в нещо много различно, ефектно и красиво.

1.Започнете приготвянето на тортата, като обелите и нарежете патладжаните на колелца с дебелина около 0.5 см. Посолете и оставете за 20-30 минути, за да омекнат и отделят горчивия си сок. Могат да се поставят и в подсолена вода, както ви е удобно.

2. През това време се заемете с плънката от кайма. Почистете и накълцайте на дребно или настържете лука и морковите. Запържете ги в олиото, докато омекнат и тогава сложете каймата с малко от бульона, като бъркате, за да стане на трохи. Сипете и доматите, останалия бульон и подправките и оставете да покъкри на слаб до умерен огън 15-20 минути. Чак към края добавете свежия накълцан магданоз.

3. Когато патладжаните са готови, ги измийте, подсушете и подредете в тава. Напръскайте със повечко зехтин или олио и изпечете в загрята на 200 градуса фурна до леко златист загар.

4. За блата от маслено тесто пресейте брашното с бакпулвера в купа и смесете със солта и захарта. Нарежете студено масло на малки парченца и втривайте с пръсти до образуване на трохи.

Налейте студената вода и обединете маслените трохи в гладко тесто - нито твърдо, нито прекалено меко.

Разточете го върху пласт хартия за печене на тънка кора, по-голяма по диаметър от тавичката, в която ще печете, при мен тя е с диаметър 22 см.

Положете в нея блата заедно с хартията отдолу и оставете крайчетата да образуват борд. Ако искате вашата специална солен торта да има по-перфектен вид, може да отстраните хартията и да оформите блата директно в тавата, или да го прехвърлите, внимавайки да не се скъса. но в този случай предварително я намаслете и нека по-добре тя бъде с откопчаващо се дъно.

5. Надупчете блата за тортата с вилица по дъното и стеничките и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 15 минути - не трябва да добива тъмен загар, а много лек. Наглеждайте дали няма да се надуе в средата, въпреки че е надупчен. Ако това се случи, просто боднете отново на 2-3 места още и ще си слегне.

Извадете и оставете да изстине.

6. Когато всички компоненти за тортата ви са готови, започнете нареждане.

Върху блата разпределете пласт кайма, поръсете с кашкавал и подредете пласт патладжани. Оставете така и се заемете с крема. Него не го приготвяме предварително, за да не стяга или хваща коричка.

7. Загрейте маслото и зехтина на слаб до умерен огън и в него запържете брашното, както когато приготвяте бешамел. Този крем ще е почти идентичен на него с разликата, че добавяме и малко кисело мляко, което придава разкошен вкус.

8. Когато брашното се е запържило леко в мазнината, налейте на струйка и при непрестанно разбиване прясното мляко, смесено с киселото. Подправете с черен пипер, сол и индийско орехче и варете при непрестанно бъркане, докато кремчето се сгъсти.

9. Сипете пласт крем върху патладжаните в полумонтираната торта. Отгоре сложете още един пласт патладжани и останалата кайма. Хубаво заравнете.

Накрая полейте с остатъка от крема тип бешамел и поръсете с още кашкавал.

10. Пъхнете във фурната, докато кашкавала се разтопи и оставете тортата за 20 -30 минути да стегне. Ако искате да я сервирате студена пък, то приберете в хладилник, за да я охладите. Хубава е и по двата начина, като при студения вариант ще се реже по-добре и пластовете ще се отличават по-ясно.

Преди да поднесете солената торта с патладжан и кайма, украсете с розички от хамон, прошуто или друго сушено филе.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: