Начин на приготвяне
Инспирирах се да приготвя тази солена торта от рецептите за гръцка мусака, като направих някои промени в плънките, в подредбата и овкусяването.
Пластовете лежат върху хрупкав маслен блат и това допълнително придава вид на торта, с което превръща ястието в нещо много различно, ефектно и красиво.
1.Започнете приготвянето на тортата, като обелите и нарежете патладжаните на колелца с дебелина около 0.5 см. Посолете и оставете за 20-30 минути, за да омекнат и отделят горчивия си сок. Могат да се поставят и в подсолена вода, както ви е удобно.
2. През това време се заемете с плънката от кайма. Почистете и накълцайте на дребно или настържете лука и морковите. Запържете ги в олиото, докато омекнат и тогава сложете каймата с малко от бульона, като бъркате, за да стане на трохи. Сипете и доматите, останалия бульон и подправките и оставете да покъкри на слаб до умерен огън 15-20 минути. Чак към края добавете свежия накълцан магданоз.
3. Когато патладжаните са готови, ги измийте, подсушете и подредете в тава. Напръскайте със повечко зехтин или олио и изпечете в загрята на 200 градуса фурна до леко златист загар.
4. За блата от маслено тесто пресейте брашното с бакпулвера в купа и смесете със солта и захарта. Нарежете студено масло на малки парченца и втривайте с пръсти до образуване на трохи.
Налейте студената вода и обединете маслените трохи в гладко тесто - нито твърдо, нито прекалено меко.
Разточете го върху пласт хартия за печене на тънка кора, по-голяма по диаметър от тавичката, в която ще печете, при мен тя е с диаметър 22 см.
Положете в нея блата заедно с хартията отдолу и оставете крайчетата да образуват борд. Ако искате вашата специална солен торта да има по-перфектен вид, може да отстраните хартията и да оформите блата директно в тавата, или да го прехвърлите, внимавайки да не се скъса. но в този случай предварително я намаслете и нека по-добре тя бъде с откопчаващо се дъно.
5. Надупчете блата за тортата с вилица по дъното и стеничките и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 15 минути - не трябва да добива тъмен загар, а много лек. Наглеждайте дали няма да се надуе в средата, въпреки че е надупчен. Ако това се случи, просто боднете отново на 2-3 места още и ще си слегне.
Извадете и оставете да изстине.
6. Когато всички компоненти за тортата ви са готови, започнете нареждане.
Върху блата разпределете пласт кайма, поръсете с кашкавал и подредете пласт патладжани. Оставете така и се заемете с крема. Него не го приготвяме предварително, за да не стяга или хваща коричка.
7. Загрейте маслото и зехтина на слаб до умерен огън и в него запържете брашното, както когато приготвяте бешамел. Този крем ще е почти идентичен на него с разликата, че добавяме и малко кисело мляко, което придава разкошен вкус.
8. Когато брашното се е запържило леко в мазнината, налейте на струйка и при непрестанно разбиване прясното мляко, смесено с киселото. Подправете с черен пипер, сол и индийско орехче и варете при непрестанно бъркане, докато кремчето се сгъсти.
9. Сипете пласт крем върху патладжаните в полумонтираната торта. Отгоре сложете още един пласт патладжани и останалата кайма. Хубаво заравнете.
Накрая полейте с остатъка от крема тип бешамел и поръсете с още кашкавал.
10. Пъхнете във фурната, докато кашкавала се разтопи и оставете тортата за 20 -30 минути да стегне. Ако искате да я сервирате студена пък, то приберете в хладилник, за да я охладите. Хубава е и по двата начина, като при студения вариант ще се реже по-добре и пластовете ще се отличават по-ясно.
Преди да поднесете солената торта с патладжан и кайма, украсете с розички от хамон, прошуто или друго сушено филе.
Добър апетит!