Начин на приготвяне
Предлагам ви една вкусна рецепта, която не е диетична, но прекрасно се съчетава с чашка червено вино. Опитайте тези сочни зелеви сарми!
Нарязваме сланината и бекона на малки кубчета. Пържа ги в тиган до златисто. Праза си нарязваме на ситно, добавяме в тигана с малко водичка (40 мл) към вече изпържените до златисто бекон и сланина.
Задушаваме до омекване на праза. Когато е готов омекнал, слагаме червения пипер и разбъркваме и когато започне да се пържи, доливаме вода и разбъркваме отново.
Измиваме ориза и го добавяме в тигана с праза и бекона, отново наливаме вода - около 1/2 ч.ч. или малко повече, да набъбне оризът малко и поеме водата, без да е напълно сготвен.
Нарязваме пресните билки и слагаме при ориза. Добавяме чубрицата и разбъркваме плънката хубаво.
Приготвяме си зелевите листи, като отделяме една част, която да поставим на дъното на съда за печене.
Вече охладения ориз поставяме върху зелевите листи и навиваме сармичките, като ги нареждаме директно в гювеч за готвене.
Най отгоре поръсваме с червен пипер и малко зехтин или олио.
Захлупваме съда. Изпичаме във фурна на 150 градуса за 2 часа.
Поднасяме зелевите сарми със сланинка на фурна с чашка червено вино.
Добър апетит!