Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Печена патица»Пълнена патица с портокали и ябълки

Пълнена патица с портокали и ябълки

IvelinaIvelina
Новак
832972k
Пълнена патица с портокали и ябълки3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • патица - 1.5 - 1.8 кг
  • ябълки - 3
  • портокали - 1
  • орехи - 40 г
  • сушени кайсии - 20 г
  • сушени сливи - 20 г
  • сол
  • черен пипер
  • лют пипер
  • сладък червен пипер
  • чесън - 1/2
  • лук - 1 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 2 стръка
  • мащерка - 3 стръка
  • дафинов лист - 3
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на пълнената патица

:

Почистете патицата. Подправете със сол, черен пипер, лют червен пипер и сладък червен пипер (количество на вкус както от вътрешната, така и от външната страна на патицата).

Нарежете кайсиите, чесъна, орехите, 2 ябълки, портокалите на малки парченца и напълнете вътрешността на патицата. Накрая затворете пълнената патицата.

Следваща стъпка.

Нарежете на малки кубчета морковите лука и целината. Разпределете ги по дъното на съда за печене.

Поставете патицата върху леглото от зеленчуци, оставяйки място за картофите, ако искате пропуснете картофите, те са по желание! Намажете патицата с масло.

Налейте вода и бяло ароматно вино до височина 3-4 см. Поставете алуминиево фолио и печете.

Нарежете наполовина ябълката или цялата, изберете как ви харесва, поставете до патицата. Накрая покрийте патицата с алуминиево фолио. Печете 180 минути.

Първите 30 минути печем на 240-250 градуса. Следващите 120 минути по-ниски до 200 градуса, след това извадете алуминиевото фолио и оставете патицата още във фурната за още 30 минути.

Сервирайте гореща пълнената патица с портокали и ябълки.

Насладете се!

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: