Начин на приготвяне
Пуйката се измива, натрива се отвътре и отвън със сол, масло и черен пипер и се поръсва със сока от 1 лимон. Стафидите се накисват в коняка за 10 минути за да набъбнат.
Запържва се нарязаният на ситно лук, прибавя се оризът, стафидите и шунката. Долейте 1 ч.ч. вода и варете до набъбване на ориза. Прибавя се настърганата ябълка, сол и черен пипер. Пуйката се пълни с плънката и се зашива с бял конец или се забожда с клечки за зъби.
Нарежете няколко листа кисело зеле и ги запържете в тавата, в която ще се пече пуйката със свинска мас. След това се поръсва с ситно нарязания бекон. Пуйката се слага върху така приготвената подложка с корема нагоре, покрива се със зелеви листа, за да не прегори.
В тавата се доливат 2 ч.ч. вода и пуйката се пече на умерена фурна, като от време на време се полива със соса. Обръща се на няколко пъти и се добавя по малко топла вода при необходимост.
Готовата пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок.
Изпечената пуйка се изважда, а зелето се поръсва с малко ким и виното и се пече още 10 минути.