Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Печена пуйка»Пълнена пуйка с ябълки и бекон

Пълнена пуйка с ябълки и бекон

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Пълнена пуйка с ябълки и бекон2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10

Необходими продукти

  • пуешко месо - 1 средно голяма пуйка (3 кг)
  • масло - 50 г краве
  • шунка - 50 г нарязана на ситно
  • лук - 1 глава
  • бекон - 100 г
  • ябълки - 1 голяма
  • стафиди - 2 с.л.
  • коняк - 2 с.л.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • вино - 1/2 ч.ч.
  • мазнина - 2 с.л. олио
  • мазнина - 3 с.л. свинска мас (или олио)
  • лимони - 1 брой
  • вода - 3 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • ким - на вкус
  • зеле - листа кисело
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуйката се измива, натрива се отвътре и отвън със сол, масло и черен пипер и се поръсва със сока от 1 лимон. Стафидите се накисват в коняка за 10 минути за да набъбнат.

Запържва се нарязаният на ситно лук, прибавя се оризът, стафидите и шунката. Долейте 1 ч.ч. вода и варете до набъбване на ориза. Прибавя се настърганата ябълка, сол и черен пипер. Пуйката се пълни с плънката и се зашива с бял конец или се забожда с клечки за зъби.

Нарежете няколко листа кисело зеле и ги запържете в тавата, в която ще се пече пуйката със свинска мас. След това се поръсва с ситно нарязания бекон. Пуйката се слага върху така приготвената подложка с корема нагоре, покрива се със зелеви листа, за да не прегори.

В тавата се доливат 2 ч.ч. вода и пуйката се пече на умерена фурна, като от време на време се полива със соса. Обръща се на няколко пъти и се добавя по малко топла вода при необходимост.

Готовата пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок.

Изпечената пуйка се изважда, а зелето се поръсва с малко ким и виното и се пече още 10 минути.

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка: