Коледна пуйка със стафиди

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Коледна пуйка със стафиди1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
115 мин.
Порции
8
"Избираме най-голямата пуйка за най-специалната коледна трапеза - да има за всички, защото става много, ама много вкусна"

Необходими продукти

  • пуйка - 1 бр.
  • ориз - 2 ч.ч.
  • гъби - 500 г
  • стафиди - 100 г
  • шунка - 100 г
  • масло - 125 г
  • свинска мас - 2 с.л.
  • кисело зеле - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер
  • джоджен
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуйката се почиства и измива добре. Гъбите и дреболиите сe сваряват в един литър вода. Лукът се нарязва и задушава в половината масло. Добавят се нарязаните на ситно дреболии, гъби и шунка.

Щом се позадушат, се добавят стафидите и джоджена. Залива се с бульона от дреболиите. Пуйката се натърква със сол отвън и отвътре и се напълва с приготвената плънка. Зашива се, намазва се с масло и се слага в дълбока тава. Наливат се две чаши вода и се слага да се пече в умерена фурна.

По време на печенето се обръща и се полива със соса, образувал се при печенето. Зелето се нарязва и се запържва. Поръсва се с червения пипер и ако има останала плънка, се смесват. Добавя се, когато месото на пуйката е омекнало. Запича се до пълна готовност.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: