Начин на приготвяне
Първо трябва да шпиковате пуйката. С помощта на остър нож направете разрези по тялото ѝ и във всеки сложете по едно малко парченце сланина (оставете 2-3 резена за гърдите). Натъркайте пуйката със сол и червен пипер.
Загрейте олиото и запържете до омекване ситно нарязания лук и пуешки дреболии. Добавете лука и ситно нарязаните гъби и запържете за още 4-5 минути. Сложете стафидите и залейте с 1 - 1 1/2 ч.ч. гореща вода. Задушавайте сместа на умерен огън до полуготовност на ориза.
Напълнете шпикованата пуйка с плънката и я зашийте. Може да вържете крилата и бутовете на пернатото с канап. Покрийте гърдите на пуйката с тънки резени сланина. Намажете обилно с масло, залейте с бирата, добавете 1 ч.ч. гореща вода и покрийте с алуминиево фолио.
Сложете птицата да се пече около 40-50 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна. След това намалете градусите до 140-150 и печете в продължение на 4-5 часа, като от време на време поливате със соса от печенето. 30 минути преди края на печенето отстранете фолиото и запечете. Поднесете пуйката с гарнитура по избор.