Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Печена пуйка»Пълнена пуйка по френски с кестени

Пълнена пуйка по френски с кестени

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k968957
Пълнена пуйка по френски с кестени1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
220 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • пуйка - 1 бр., 3 кг. с вътрешности
  • наденици - 100 г наденички или пушени кренвирши
  • телешко месо - 100 г, крехко
  • сланина - 150
  • кестени - 1 кг
  • бульон - 1 кубче, пилешки
  • лук - 4 глави, малки
  • масло - 2 с.л.
  • бренди - 1 к.ч.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • ябълков сок - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме на много дребно сланината, пуешкия дроб, наденичката и телешкото месо.

Разрязваме леко кестените на кръст, бланшираме ги за 5-6 минути и докато са топли ги обелваме.

Сваряваме ги в литър вода, в която сме разтворили бульона за 30 минути.

Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в маслото.

Слагаме месната смес в купа и към нея прибавяме смачканите кестени, лука и брендито.

Омесваме добре и с тази смес пълним пуйката, на която предварителна сме посолили и поръсили с черен пипер вътрешността.

Зашиваме отвора и печем на умерен огън – 160-170 градуса.

От време на време поливаме с ябълков сок.

След около 2 часа проверяваме дали месото е омекнало.

Покриваме с намаслена хартия за печене, за да не загаря, и допичаме, докато стане напълно готова.

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: