Начин на приготвяне
1. Накълцайте почистените праз и гъби на дребни парченца.
2. Загрейте маслото и зехтина и първо запържете до омекване праза с щипка сол (солта спомага за по-бързото омекване). Сложете гъбите и гответе, докато леко се свият и омекнат и те.
3. Дръпнете от огъня, доовкусете плънката с черен пипер и още малко сол, ако е необходимо. По желание може да си добавите ваши любими подправки, като например прясна и ароматна мащерка.
4. Оставете плънката да изстине почти нацяло, защото не е добре да се слага топла върху бутертестото - би го размекнала и ще бъде трудно да се навие.
5. Загрейте фурната до 180 градуса или толкова, колкото препоръчва производителят на тестото (погледнете пакета).
6. Разстелете върху плот или кухнеска дъска студеното бутертесто, разпределете върху него равномерно от плънката и кашкавала и завийте на руло.
7. Нарежете напречно на малки бутер охлювчета с приблизителна дебелина 3-4 см, които подредете на разстояние в тавичка, покрита с хартия за печене.
8. Печете вкусните бутер охлювчета с гъби и праз до зачервяване и поднесете топли като мезе или за закуска.
Добър апетит.