Начин на приготвяне
Картофите се обелват и измиват. Слагат се в тенджера с вода и се сваряват. Отцеждат се. Лукът се почиства и нарязва на ситно. Празът се почиства и измива. Нарязва се на кръгчета.
В голям тиган се слага олио. Добавят се лукът и празът. Добавят се захарта и солта. Задушават се. Сварените картофи се настъргват. Подготвя се намазнена тава. За всяка от корите се ползват по 2 листа.
Поръсват се с картоф. В единия край по цялата дължина се разпределя от праза. Добавят се мариновани печурки по същата дължина. Поръсва се с малко сол, защото само празът е овкусен.
Поръсва се и с малко олио. Навива се на пуричка. Нареждат се в тавата, като се оформя охлюв и се започва от средата на тавата.
Повтаря се с всички кори, като плънката на постната баница трябва да се разпредели за всички. Оформената баница се полива с маринатата от гъбите и малко олио.
Постната баница с праз и гъби се пече до готовност. Когато е готова, се поръсва с малко вода и се завива с кърпа. Оставя се да се задуши за няколко минутки.
Невероятната баница с праз е готова е за нападане!