Начин на приготвяне
Предварително се приготвя захарен сироп от продуктите, за да може да изстинете, като в съд на котлона се поставя водата, захарта, резените лимон и ванилията. Вари се 10 минути и се оставя да изстине.
Орехите се смилат, халвата се натрошава. В купа се смесват халвата, орехите, брашното и бакпулвера и разбъркваме добре всички сухи съставки. Накрая добавяме и газираната вода и разбъркваме добре, докато получим смес, като за кексово тесто. Тавата се намазнява с олио. Фурната се затопля предварително до 180 градуса.
Всяка кора намазваме 2/3 от повърхността с плънка и завиваме от късата страна на руло. Подреждаме в тавата. Режем на парчета с остър нож. Намазваме корите с малко олио.
Пече се постната баница с халва за 20-25 минути или до приятен загар. Залива се със студения сироп и се оставя на страна поне за 4 часа сиропирания десерт. Получава се много вкусен и напомня любимата баклава.