Ezine.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Постна баница с халва

Постна баница с халва

Постна баница с халва
Снимка: Мина Димитрова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Постна баница с халва - сладка, сочна и неустоимо вкусна."

Необходими продукти

  • кори за баница - 1 пак. от 400 г
  • халва - 400 г таханова
  • брашно - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч.
  • газирана вода - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 10 г
  • олио
  • за сиропа
  • вода - 1 ½ ч.ч.
  • захар - кристална
  • лимони - 2 резена
  • ванилия - 0.2 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително се приготвя захарен сироп от продуктите, за да може да изстинете, като в съд на котлона се поставя водата, захарта, резените лимон и ванилията. Вари се 10 минути и се оставя да изстине.

Орехите се смилат, халвата се натрошава. В купа се смесват халвата, орехите, брашното и бакпулвера и разбъркваме добре всички сухи съставки. Накрая добавяме и газираната вода и разбъркваме добре, докато получим смес, като за кексово тесто. Тавата се намазнява с олио. Фурната се затопля предварително до 180 градуса.

Всяка кора намазваме 2/3 от повърхността с плънка и завиваме от късата страна на руло. Подреждаме в тавата. Режем на парчета с остър нож. Намазваме корите с малко олио.

Пече се постната баница с халва за 20-25 минути или до приятен загар. Залива се със студения сироп и се оставя на страна поне за 4 часа сиропирания десерт. Получава се много вкусен и напомня любимата баклава.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: