Начин на приготвяне
Празът за баницата се нарязва и се задушава с 2 с.л. от олиото и солта, докато омекне. Оризът се сварява в около 2 чаена чаши подсолена вода. Добавя се при праза и се разбърква.
Тавата, в която ще се пече баницата, се намазва с олио. Взима се една кора, намазва се с олио. С пръсти в средата на дългата страна се свива като панделка. Двата тесни края се приближават плътно един до друг.
Поставя се плънка и се завива от широката към прегънатата част. По същия начин се редят приготвят и останалите кори.
Така получените постни банички във форма на сармичка се нареждат в тавата. Заливат се с газираната вода и олио, ако е останало такова. Поръсват се със сусам по желание. Печем постната баница с праз и ориз около 40 минути на 180-200 градуса в загрята фурна.