Ezine.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Постна баница с праз и коприва

Постна баница с праз и коприва

Постна баница с праз и коприва
Снимка: Мария Божилова
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
3
"Ако трябва да бъдем честни, много повече обичаме постни баници със зеленини - вкусът им е толкова свеж и приятен"

Необходими продукти

  • За тестото
  • брашно от лимец - 3 ч.ч.
  • оцет - 3 с.л.
  • хладка вода - 1 ч.ч.
  • За плънката
  • коприва - 300 г
  • праз - 2 бр.
  • джоджен - 1 с.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тестото:

Брашното се пресява в купа, в която ще се меси.

Оцетът се разбърква в хладката вода.

В брашното се прави кладенче, в което се изсипва водата с оцета.

Замесва се средно твърдо тесто.

Тестото се разделя на три топки. Всяко топка се разточва на тънка кора върху набрашнена повърхност.

Плънката:

Копривата се почиства и измива много добре. Нарязва се на едро.

Празът се почиства и измива много добре. Нарязва се на кръгчета.

Празът и копривата се слагат в тенджера, заливат се с малко вода и се задушават на котлон, докато копривата омекне.

Сваля се от котлона и се изсипва водата.

Прибавя джоджен, риган, мащерка и сол. Разбърква се много добре.

Върху всяка разточена кора се нарежда 1/3 от плънката, като се разпределя равномерно върху кората.

Кората се завива на охлюв или се нареждат една до друга за витата баница в тава с незалепващо покритие и е набрашнена.

Пече се постна баница с праз и коприва 40 мин в предварително загрята фурна на 180°C.

Поднесете тази баница със зелении с яйрян.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: