Начин на приготвяне
Тестото:
Брашното се пресява в купа, в която ще се меси.
Оцетът се разбърква в хладката вода.
В брашното се прави кладенче, в което се изсипва водата с оцета.
Замесва се средно твърдо тесто.
Тестото се разделя на три топки. Всяко топка се разточва на тънка кора върху набрашнена повърхност.
Плънката:
Копривата се почиства и измива много добре. Нарязва се на едро.
Празът се почиства и измива много добре. Нарязва се на кръгчета.
Празът и копривата се слагат в тенджера, заливат се с малко вода и се задушават на котлон, докато копривата омекне.
Сваля се от котлона и се изсипва водата.
Прибавя джоджен, риган, мащерка и сол. Разбърква се много добре.
Върху всяка разточена кора се нарежда 1/3 от плънката, като се разпределя равномерно върху кората.
Кората се завива на охлюв или се нареждат една до друга за витата баница в тава с незалепващо покритие и е набрашнена.
Пече се постна баница с праз и коприва 40 мин в предварително загрята фурна на 180°C.
Поднесете тази баница със зелении с яйрян.