Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени патладжани»Имамбаялдъ по манастирски

Имамбаялдъ по манастирски

Имамбаялдъ по манастирски
Снимка: Албена Асенова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
2
"Имамбаялдъ по манастирски - няма място за съмнение, че ще бъде много, много вкусно"

Необходими продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • сол
  • олио
  • лук - 1 глава
  • чесън - 4 скилидки
  • домати - 4 - 5 бр.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • кимион - 1/3 к.л.
  • черен пипер - 1/3 к.л. смлян
  • магданоз - 6 - 7 стръка пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се обелват, разрязват по дължина и ако са по-големи, се правят няколко разреза пак по дължина, като патладжанено ветрило.

Посоляват се и се оставят за 3-4 часа в купа, за да се отдели горчивият сок от тях.

След това се измиват, подсушават и изпържват в сгорещено олио.

Изпържените патладжани се слагат върху кухненска хартия, за да се отнеме от попитата мазнина, след което се нареждат в тавичка.

Лукът и чесънът се обелват, нарязват на ситно. Задушават се в малко мазнина, а след като омекнат, към тях се прибавят предварително настърганите домати, сол, червен, черен пипер и кимион.

Сосът се оставя да поври за кратко, добавя му се нарязан на ситно пресен магданоз и с него се заливат патладжаните.

Имамбаялдъта се пече във фурната на 200 градуса за около половин час.

Сервира се имамбаялдъ по манастирски поръсена с нарязан пресен магданоз.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: