Начин на приготвяне
Патладжаните се обелват, разрязват по дължина и ако са по-големи, се правят няколко разреза пак по дължина, като патладжанено ветрило.
Посоляват се и се оставят за 3-4 часа в купа, за да се отдели горчивият сок от тях.
След това се измиват, подсушават и изпържват в сгорещено олио.
Изпържените патладжани се слагат върху кухненска хартия, за да се отнеме от попитата мазнина, след което се нареждат в тавичка.
Лукът и чесънът се обелват, нарязват на ситно. Задушават се в малко мазнина, а след като омекнат, към тях се прибавят предварително настърганите домати, сол, червен, черен пипер и кимион.
Сосът се оставя да поври за кратко, добавя му се нарязан на ситно пресен магданоз и с него се заливат патладжаните.
Имамбаялдъта се пече във фурната на 200 градуса за около половин час.
Сервира се имамбаялдъ по манастирски поръсена с нарязан пресен магданоз.