Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Бабините содени мекици

Бабините содени мекици

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Бабините содени мекици3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"С ръка на сърцето заявяваме, че по-вкусни от бабините содени мекици не сме опитвали"

Необходими продукти

  • брашно - 550 г + още малко за доомесване
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • прясно мляко - 150 мл (може и вода)
  • сода - 1 ч л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и направете кладенче.

Смесете киселото мляко със содата и разбъркайте докато шупне.

Разбийте яйцата с вилица.

Добавете към брашното всички продукти и замесете меко, почти лепнещо тесто. Покрийте го с кърпа и оставете за 20 минути.

Загрейте достатъчно количество олио в дълбок съд за пържене.

С намаслени ръце късайте от тестото малки късове и разтеглете, за да оформите мекица.

Пържете содените мекички в добре загрята мазнина на една степен под максималната.

След това поднесе на вашето семейство бабините содени мекички с любимото домашно сладко, със сирене или поръсени с пудра захар.

Да ви е вкусно!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: