Ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Телешка супа»Сръбска телешка чорба

Сръбска телешка чорба

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Сръбска телешка чорба
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
5
"Ароматна, вкусна, сгряваща душата сръбска телешка чорба, която всеки трябва да умее да приготвя"

Необходими продукти

  • телешко месо - 400 г от бут
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 100 г корен
  • олио - 1 к.ч.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • индийско орехче - 2 щипки
  • черен пипер - 6 зърна + млян по желание
  • зеленчукови подправки - 1 с.л.
  • магданоз - 4 стръка
  • брашно - около 2 с.л. с връх
  • чесън - 2 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Нарежете на дребно месото и сложете да се вари заедно със ситно нарязания лук и целина и малко на по-едри кубчета - морковите.

Посолете, добавете дафиновите листа и зърната черен пипер и сипете малко олио. Количеството на водата - около литър и половина. В тенджера под налягане ще ви отнеме 30-35 минути готвенето.

2. Сложете към чорбата ситно накълцания магданоз, индийско орехче, зеленчуковата подправка и по желание още малко черен пипер, но млян.

Оставете да къкри на слаб до умерен огън.

3. В отделен съд загрейте олиото и запържете в него брашното и счуканите скилидки чесън. Налейте на части около 400 мл вода и бъркайте постоянно.

Сипете кашичката в телешката чорба, още преди да се е сгъстила много и оставете ястието да ври около 10 минути, за да добие лека плътност. По желание може да си разредите с още течност.

Сервирайте сръбската телешка чорба гореща.

Много ароматна и вкусна!

* За обогатяване на супата с месо понякога се добавя и накълцано кисело зеле. То се вари заедно със месото и зеленчуците, но се прибавя на малко по-късен етап.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: