Царевични гризини с пармезан

07/09/2020
"Вкусни и хрупкави гризини с пармезан - всички у дома обичат да си ги похапват"
Приготвяне15 мин.
Готвене20 мин.
Общо35 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо326
  • Преглеждания за месеца76
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • царевично брашно - 200 г тип 800
  • вода - 160 мл
  • мая - 10 г прясна
  • бяло брашно - 4 - 5 с.л.
  • пармезан - 40 - 50 г настърган или на прах
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • захар - 1 щипка
  • риган - 1 с.л. сушен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Смесете царевичното брашно с бялото пшенично. Слагаме известно количество от него, за да имаме поне малко спойка и еластичност в тестото, тъй като царевичното е без глутен и тестото би станало трудно за оформяне на гризини поради сипкавата му текстура.

Ако имате непоносимост към глутен, може и да направите гризините изцяло с царевично или да замените пшеничното с оризово или друго безглутеново брашно.

2. Направете кладенче в средата и сипете водата. Разтворете в нея маята и захарта и изчакайте да шупне.

3. Замесете тесто, към което добавете пармезана, солта, зехтина и сушения риган. Ако е рядк, си добавете още брашно, а ако е много твърдо - още водичка.

Когато постигнете гладкост след краткотрайно месене, оформете го на топка и оставете за час и половина. Няма да бухне или увеличи много обема си, което е разбираемо.

4. Късайте парченца от тестото и оформяйте гризините между двете си длани с бавни движения, за да не се къса. Казахме, че този тип тесто не притежава еластичност, а е по-скоро ронливо, затова процедирайте с търпение и внимателно. За да ви е по- лесно намазнете ръцете си.

5. Подреждайте оформените гризини с дебелина 1 пръст или малко по- тънки, в тава, покрита с хартия за печене. Не е нужно да оставяте много място между тях.

Оставете ги да престоят за още 30-40 минути.

6. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути или до хубав златист загар.

Когато изстинат, са готови за поднасяне в компания с любимият ви дип или разядка.

Много са приятни и за хрупване самостоятелно.

Изключително ароматни, твърдички и много хрупкави царевични гризини с пармезан с леко зърнеста и интересна структура.

Любими на цялото семейство!

Стилен стъклен буркан за подправки, ядки и кафе - 150 мл-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилен стъклен буркан за подправки, ядки и кафе - 150 мл
2.00 лв.
1.54 лв.
Виж ››

Практичното и предпочитано средство за съхраняване на подправки - винаги пред очите и винаги в отлично състояние си остава този стъклен буркан с метален винт и наклон.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар